Lichtjes ontstoken in de kerstboom voor de Oude Kerk in de Herenstraat te Voorburg

Burgemeester Klaas Tigelaar en ambassadeur van Tsjechië mevrouw Jana Reinisová hebben op vrijdag 9 december om 17.30 uur de lichtjes ontstoken. 

De kerstboom is een - inmiddels jaarlijks terugkerend - geschenk van de Tsjechische zusterstad Hranice. Geheel volgens traditie heeft het kinderkoor van de Lusthofschool kerstliederen gezongen onder muzikale begeleiding van muziekvereniging St. Caecilia uit Voorburg. In de Voorhof kon men daarna nog genieten van warme chocolademelk en glühwein.

Traditie

Het is sinds 2000 een goede traditie geworden dat de Tsjechische zusterstad Hranice jaarlijks een kerstboom schenkt aan de inwoners van Leidschendam-Voorburg. De boom wordt zorgvuldig uitgezocht door de voorzitter van de werkgroep Hranice samen met de hoofdboswachter van Hranice. Elk jaar rond oktober reist de voorzitter daarvoor naar Hranice.

De bomen die in aanmerking komen voor het geschenk worden in ieder geval gekapt. Door zorgvuldige uitdunning verbetert de kwaliteit van het bos en zo hou je het bos in stand. Uit de selectie bomen die in aanmerking komen wordt de mooiste gekozen.

Nieuw dit jaar

Voor het eerst dit jaar waren er dit jaar kraampjes met Tsjeschische lekkernijen. Ook waren er kraampjes van winkeliers uit het Huygenskwartier met speciale biertjes, wijnen en kerstversiering. Ook nieuw was een concert in de Oude Kerk verzorgd door het ADEM ensemble met Tsjechische muziek. Het ensemble bestond uit: Davide Baldo (fluit), Federico Forla (hobo), Daniële Zamboni (klarinet), Oscar Moreno (hoorn) en Pedro Goncalves (fagot). Daarnaast heeft het koor 'de Vlietgrieten' ook een optreden verzorgd.

Het evenement werd zeer druk bezocht en gewaardeerd en is in deze opzet voor herhaling vatbaar!